Kako izbeći turističke zamke tokom putovanja?

0
8

Odabir destinacije za odmor može biti pravi izazov, posebno kada je u pitanju izbegavanje mesta poznatih po turističkim zamkama. Iako je turizam nezaobilazna i uspešna industrija koja pomaže gotovo svakoj zemlji, u mnogim zemljama u razvoju lokalci često iskorišćavaju turiste koji dolaze, pokušavajući da ostvare profit.

Nažalost, u svakom putovanju naići ćete na neki oblik ovoga. Ali nemojte da vas to obeshrabri da istražujete svet! Sve dok ste svesni šta da tražite i kako da se zaštitite, možete uživati u svojim putovanjima bez brige da ćete biti prevareni.

Zanimljivo je da vas neke od tih turističkih zamki mogu odvesti do nezaboravnih avantura.  U nastavku vam donosimo nekoliko najčešćih zamki na putovanjima i naše savete kako da ih izbegnete.

Čuvajte se „pokvarenog taksimetra“

Možda se čini kao sasvim razumljiv problem, ali budite oprezni sa vozačima taksija koji tvrde da im je taksimetar pokvaren. Verovatno će vam predložiti unapred dogovorenu cenu za celu vožnju, a budite sigurni da ta suma neće biti nimalo razumna.

Takođe, dobro je da proverite koliko taksimetar pokazuje na početku vožnje kako biste izbegli da platite i za prethodnu vožnju, pored vaše!

Pobrinite se da unapred naučite valutu zemlje u kojoj provodite odmor i istražite uobičajene iznose kupovina online, kako biste znali kada vas prevare ili ne.

„Besplatan“ suvenir

Ova turistička zamka omiljena je u mnogim zemljama, od Evrope do jugoistočne Azije. Verovatno ćete se suočiti s ponudom za „besplatnu“ ogrlicu, narukvicu ili čak cveće. Ne dozvolite da vam stave taj predmet oko vrata ili u ruke pod bilo kojim okolnostima, jer ono što je prvobitno predstavljeno kao „besplatno“ uskoro će zahtevati napojnicu kao zahvalnost.

Ako odbijete da platite, osoba obično pravi scenu i postaje veoma insistentna ili čak agresivna. U tom trenutku, vaše jedine dve opcije su da im date neki novac ili da ih naterate da uzmu nazad svoj „besplatan“ poklon. 

Kako možete osigurati da vaše putovanje bude nezaboravno i bez neprijatnih iznenađenja?

 

Putovanje od Beograda do Podgorice može biti divno iskustvo, ali važno je biti oprezan kako biste izbegli turističke zamke. Prvo, istražite unapred i saznajte koje su popularne atrakcije kako biste izbegli preplaćene ture. Takođe, budite svesni taksi cena, kako biste znali kada vas neko pokušava prevariti. Na kraju, uvek proveravajte recenzije i preporuke pre nego što se odlučite za određene usluge, bilo da su to avio karte Beograd Podgorica ili smeštaj.

Planirajte unapred

Pre nego što krenete na put, važno je da temeljno istražite svoju destinaciju. Upoznajte se s tipičnim cenama, lokalnim običajima i specifičnostima koje vas očekuju. Danas postoje mnogi online sajtovi i aplikacije koje vam mogu olakšati ovaj proces, pružajući vam korisne informacije o svemu, od troškova prevoza do preporuka za restorane. Ovakvo znanje ne samo da vam može uštedeti novac, već će vas osloboditi pritiska od lokalnih trgovaca ili potencijalnih prevaranata. Pripremljen putnik je siguran putnik.

Koristite preporučene usluge

Kada istražujete lokalne ture, izlete ili aktivnosti na destinaciji, uvek se oslonite na preporučene usluge i proverenije agencije. Pre nego što rezervišete bilo šta, pročitajte recenzije i posavetujte se s drugim putnicima kako biste izbegli neprijatna iznenađenja. Pravi izbor partnera na putovanju može značiti razliku između lošeg iskustva i nezaboravne avanture.

Da li znate trikove za sigurno i pametno putovanje?

Barselona je prelepa destinacija koja privlači milione turista svake godine, ali, nažalost, poznata je i po velikom broju džeparoša. Iako su letovi za Barselonu često prvi korak ka nezaboravnom odmoru, važno je biti oprezan tokom boravka u ovom živopisnom gradu. Najčešće se krađe dešavaju na prometnim mestima poput Las Ramble, plaža i metroa. Da biste izbegli neprijatna iskustva, uvek vodite računa o svojim stvarima, izbegavajte da pokazujete vredne predmete i budite posebno pažljivi u gužvi. Kao i uvek, dobro istražite savete i preporuke pre nego što stignete, kako bi vaša avantura protekla bez problema.

Putovanja bi trebalo da budu radost, a ne izvor stresa. Uz malo opreza i planiranja, možete izbeći turističke zamke i uživati u bogatstvima koje svet ima da ponudi.

Zapamtite, informisani putnik je srećan putnik! Bez obzira na to gde se uputili, budite oprezni, postavljajte pitanja i, najvažnije, uživajte u svakom trenutku vaše avanture.

Prethodni tekstPonuda stanova za prodaju u Novom Sadu i Nišu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar !
Unesite svoje ime